بتن ریزی در سرما و استفاده از ضد یخ بتن
برای بتن ریزی در هوای سرد چه باید کرد؟
مقدمه:
برای بتنهای خیس، عمل یخزدگی یک عامل مخرب است، چون آب به هنگام یخ زدن ازدیاد حجم پیدا کرده و باعث تولید تنشهای مخرب درونی شده و بتن ترک برمیدارد. ترکها و درزها در نتیجه یخ زدگی و ذوب متناوب، باعث میشود سطح بتن به صورت پولکی درآمده و بر اثر فرسایش، خرابی و عمق بیشتری پیدا کند. عمل یخ زدگی بتن و میزان تخریب حاصله، بستگی به درجه تخلخل و نفوذپذیری بتن دارد که این موضوع به تاثیر ترکها و درزها بستگی دارد. چنانچه هوا سرد و دمای بتن کم باشد، سرعت واکنش سيمان با آب کند و زمان گيرش طولانی میشود در نتيجه مقاومت چندانی در ساعات و روزهای اوليه حاصل نمیشود. زمان قالب برداری طولانی خواهد شد و ممکن است در طول اين مدت به واسطه لرزش و ضربه آسيبی به بتن وارد شود. چنانچه در هنگام گيرش يا پس از آن، زمانی که مقاومت بتن چندان زياد نيست يخبندان در بتن حاصل شود، بتن به واسطه انبساط ناشی از يخ زدن آب در حفرات، در اثر تنشهای کششی حاصله، ترک دار و از بین برود.
یخ زدن بتن تازه ریخته شده یک عمل تدریجی است که به میزان سرمای هوا، عیار سیمان در بتن، مقادیر آب مصرفی در طرح اختلاط و چگونگی نگهداری و عمل آوری بتن بستگی دارد. و با توجه به نقطه انجماد آب و روند انتقال حرارت در بتن رخ میدهد. افزایش ۹ درصدی حجم آب که به واسطه یخ زدن آن در بتن رخ میدهد باعث میشود مقدار فشار منبسط کننده در بتن از مقاومت کششی بتن تجاوز نموده و منجر به بروز تخریب و خسارت شود. دامنه خسارت وارده به بتن از پوسته شدن سطحی تا از هم پاشیدگی کامل است. این عامل سبب افت غیرقابل جبران مقاومت فشاری بتن خواهد بود. بنابراین نیاز به استفاده از نوعی مواد افزودنی بتن از قبیل افزودن ضدیخ بتن بدون داشتن اثرات مخرب که بتواند از یخ زدن بتن در دماهای پائین جلوگیری نماید، کاملا مشهود است.
بر اساس آیین نامه آبا، چه هوایی سرد تلقی میشود؟
- دمای متوسط هوا در سه روز متوالی(میانگین حداقل و حداکثر دمای هوا در یک شبانه روز) در شبانه روز کمتر از 5+ باشد.
- دمای هوا در سه روز متوالی، برای بیش از نصف یک شبانه روز از 10 درجه سانتیگراد زیادتر نباشد.
برای بتن ریزی در هوای سرد چه باید کرد؟
در شرایطی که هوا سرد تلقی می شود باید:
- از بتن در مقابل یخ زدن در سنین اولیه زمان گیرش و سخت شدن محافظت شود.
- شرایط عمل آوری مناسب برای کسب مقاومت با سرعت نرمال حفظ شود.
- از تغییرات شدید دما برای جلوگیری از ترک_خوردگی بتن جلوگیری شود.
- به جهت قالب برداری ایمن از حصول مقاومت لازم اطمینان حاصل شود.
- برای سنگدانه های درشت جذب آب حداکثر 2.5 درصد و برای ریزدانه ها 3 درصد محدود شود.
- سنگدانه های حاوی یخ یا سنگدانه های یخ زده در ساخت بتن استفاده نشود
- برای گرمایش اولیه مصالح بتن تنها آب و سنگدانه گرم شوند.
- در دمای زیر 4- درجه آب تا دمای 60 درجه و سنگدانه تا 15 درجه سانتیگراد گرم شوند.
- آب 60 درجه در معرض مستقیم با سیمان قرار نگیرد و ابتدا با سنگدانه مخلوط تعادل آنها به برابر یا کمتر از 40 درجه برسد.
- سنگدانه بصورت موضعی گرم نشود. میتوان با بخار آب یا عبور لوله های آب گرم از داخل دپو مصالح یا دمیدن هوای گرم در فضای بسته گرم شود و دمای متوسط آن بیشتر از 60 درجه نباشد.
- استفاده از مواد افزودنی مختلف مانند مواد مقاوم_در_برابر یخ زدگی، ضدیخ، تسریع_کننده_گیرش، حبابساز و کاهنده_آب بسیار میتواند مفید باشد.
- مواد افزودنی مقاوم_در_برابر یخ زدگی و ضدیخ در صورتی قابل استفاده هستند که کیفیت آنها بطور کامل مورد بررسی و تایید قرار گرفته باشد.
- قبل از بتن ریزی، بستر عاری از هرگونه یخ زدگی و سطح یخ زده باشد.
- حداقل دمای بتن در هنگام اختلاط بین 7 الی 21 درجه سانتیگراد بسته به دمای محیط و حداقل ابعاد اعضا و قطعات می باشد.
- هرچه دمای محیط کمتر دمای بتن بیشتر و هرچه ابعاد مقطع بیشتر دمای بتن می تواند کمتر باشد.
- حداقل دمای بتن در هنگام ریختن و نگهداری بین 5 الی 13 درجه سانتیگرادمی باشد.
برای جلو گیری از یخ زدن بتن نه تنها باید از ضدیخ بتن استفاده نمود بلکه باید به نکات و توصیه زیر توجه نمود:
- حداقل دمای محیط برای انجام بتن ریزی باید ۵+ سانتی گراد باشد و در صورتیکه دمای محیط کمتر از این حد باشد از بتن ریزی جداً خودداری نمايید.
- حداقل دمای بتن در هنگام بتن ریزی به ضخامتهای مختلف سازه بستگی دارد.
- دمای اجزا بتن هنگام اختلاط باید حداقل ۱۲+ درجه سانتیگراد باشد. و در صورت لزوم بایستی از روشهای مختلف گرم کردن آب و مصالح استفاده شود چنانچه امکانات لازم برای گرم کردن مصالح سنگی فراهم نباشد با استفاده از پوشش مناسب آنها را از برف و یخبندان محفوظ نگه داشت.
چطور می توان تشخیص داد که بتن یخ زده است ؟
عموما بتنی که یخ زده باشد ، در ظاهر آن ترک هایی قابل توجه دیده می شود که بخاطر ازدیاد حجم آب در اثر سرما و در نتیجه ترک در بتن ایجاد می شود و نیز موجب کاهش پایایی و کسب مقاومت بتن شده و عملا آن انتظاری که از بتن به عنوان ماده همگن و با مقاومت فشاری بالا (که اکنون بتن خرد شده) را داریم کمرنگ تر خواهد شد.
مهمترین نشانه ظاهری یخ زدگی بتن در ابتدا پوسته پوسته شدن رویه آن و جمع شدن لایه های رویی با کمی فشار مثلا فشار با نوک کفش است.
ضمنا در نقاطی که بتن دارای قشر کمتر است نظیر روی بلوکه ای سقف نظیر یونولیت ها (پلی استایرن) براحتی عدم گیرایی و انعطاف پذیر بودن بتن را با کمی فشار احساس خواهید کرد.
البته اینها مربوط به سقف می باشد و در مورد اعضای دیگر نظیر ستون ممکن است که ترک های ریز ظاهری دیده شود اما قطعی نیست.در این مورد بهترین کار امتحان مقاومت آن با ضربه های کم است.در این مواقع براحتی میتوانید از لایه های رویی با ضرباتی به نسبت کم بخش هایی را جدا کرده و بکنید.
در دراز مدت هم تقریبا بتن بصورت پودری و مصالخ ماسه ای و فاسد در میاید.
تأثیر هوای سرد بر بتن سخت شده
در هوای سرد سه حالت برای بتن سخت شده ممکن است رخ دهد:
- احتمال یخ زدن و تأخیر در سخت شدن
- کاهش سرعت کسب مقاومت در کوتاه مدت
- ترک خوردگی بتن
با کمال تاسف و بدلیل نظارت ضعیف بر مراحل بتن ریزی ساختمان ها، آموزش غلط و یا عدم آموزش مجریان و مهندسان فعال در امور ساختمان سازی شاهد مصرف ضدیخ های ارزان قیمت با ترکیبات کلروری در سطح پروژه های شهری هستیم.
مصرف آب نمک بعنوان ضدیخ در بتن موجب خوردگی شدید میلگردهای بتن مسلح شده و نیز باعث واکنش مخرب در بتن و پوکی آن می شود.
ضدیخ بتن در حقیقت یک زودگیر کننده بوده که با واکنش گرمازا در بتن سرعت گیرش اولیه را افزایش می دهد.ضمن اینکه باید توجه داشت ضدیخ های بتن مرغوب ممکن است به تنهایی در دماهای پایین یخ بزنند زیرا بر مبنای نیترات هستند.
علت واقعی اینکه برخی ضدیخ های ارزان قیمت موجود در بازار در دمای پایین یخ نمی زنند اینست که آنها با پایه نمک تولید شده و مقداری الکل برای جلوگیری از یخ زدگی به آن اضافه شده است که برای بتن بسیار خطرناک بوده و خسارات جبران ناپذیری ایجاد می کنند.
مصرف کنندگان محترم می توانند با بررسی وزن مخصوص ضدیخ خریداری شده نسبت به پایه نیترات بودن آن اطمینان حاصل کنند چراکه بطور معمول در یک گالن20لیتری بخاطر وزن مخصوص بالاتر ضدیخ های پایه نیترات حدود22تا 25 کیلوگرم ضدیخ جا می گیرد ولی این مقدار در ضدیخ های نمکی حدود همان20کیلوگرم است.ضد یخ بتن پایه نیترات تلخ مزه است اما ضدیخ های نمکی طبیعتا شور هستند!
مهندسین ناظر موظف به کنترل و دقت بر تهیه مصالح با کیفیت خصوصا مواد افزودنی بتن در بتن ریزی های تحت نظارت هستند.
ضد يخ هاي بتن عمران شيمي فاقد يون كلر بوده و در دو نوع معمولي و ويژه كه براي دماهاي پايين تر از ١٠- درجه سانتيگراد بوده مناسب ميباشد كه در اوزان ٢٢ و ٢٥ كيلو گرم توليد و عرضه ميگردد.
ضد یخ بتن عمران شیمی OC220
عمران شیمی
OC220 برای جلوگیری از یخ زدن بتن در دمای کم و مناطق سردسیر مورد استفاده قرار می گیرد که با افزایش سرعت هیدراسیون و کاهش نقطه انجماد بتن باعث تسریع در فرایند گیرش و سخت شدن اولیه بتن می شود که موجب حفاظت و بهبود نگهداری بتن می گردد.
و با استانداردهای
ASTM C494 Type C و
ASTM C827 مطابقت دارد
و با تاکید بر رعایت آیین نامه
ACT306R مصرف می شود.
خواص و اثرات ضد یخ بتن عمران شیمی:
- جلوگیری از یخ زدن بتن در دماهای پایین.
- افزایش سرعت هیدراتاسیون
- افزایش سریع گیرش اولیه و سخت شدن بتن و ملات
- کاهش نقطه انجماد بتن
- افزایش حرارت زائی بتن
- کاهش نسبت آب به سیمان به ازای کارایی ثابت.
شما می توانید برای مشاوره در خصوص انواع ضدیخ ، روش مصرف و تهیه ضد یخ بتن با بخش فروش و بازرگانی عمران شیمی بسپار (22878214-22873552-021 ) تماس حاصل فرماید.
شرکت عمران شیمی بسپار مفتخر است با توجه به افراد متخصص در زمینه تولید افزودنی های بتن و مواد شیمیایی ساختمان محصولات خاص را بر اساس نیاز پروژه تولید و تامین نماید.
|