نقش افزودنی های بتن در مقاوم سازی سازه ها
1396/12/8

نقش افزودنی های بتن در مقاوم سازی سازه ها

مواد افزودنی روان کننده و فوق روان کننده در کاهش بارهای وارده بر سازه به طور مستقیم نمی توانند نقشی داشته باشند اما بطور غیر مستقیم می توانند موثر باشند

نقش افزودنی های بتن در مقاوم سازی سازه ها

پروسه مقاوم سازی شامل دو مرحله می باشد:
مقاوم ساختن
مقاوم سازی

مقاوم ساختن: به این معنی است که قبل از ساخت ، در هنگام اجرا و همچنین پس از ساخت سازه تمام دست اندرکاران پروژه طبق استانداردهای
 موجود و معتبر عمل کنند. بعنوان مثال کیفیت مواد و مصالح بکار رفته در پروژه مورد نظر دارای کیفیت مطلوب باشند.

مقاوم سازی: به این معنی است که چنانچه پس از ساخت و در مرحله مونیتورینگ بخصوص در برابر حوادثی که باید در هنگام طراحی و اجرا
 در نظر گرفته می شد( مانند زلزله) سازه عملکرد مطلوبی از خود نشان نداده و از حداکثر تغییر شکل های مجاز در استاندارد تجاوز نماید ، آنگاه عملیات تقویت سازی ضروری خواهد بود.

مهندسین فعال در پروژه های عمرانی و همچنین مسئولین شرکت های ساخت بتن (بتن آماده) توجه داشته باشند که در حال حاضر سازه ها باید مقاوم سازی شوند نه عیار بالا سازی.

به طور عمده مقاوم سازی کردن یا به اختصار مقاوم سازی سازه ها به سه طریق صورت می گیرد:
کاهش بار وارده بر سازه
وصله کردن یا به عبارتی تقویت اعضای موجود
اضافه کردن یک تعداد اعضای جدید

نقش مواد افزودنی روان کننده و فوق روان کننده در مقاوم سازی:

مواد افزودنی روان کننده و فوق روان کننده در کاهش بارهای وارده بر سازه به طور مستقیم نمی توانند نقشی داشته باشند اما بطور غیر مستقیم می توانند بدین شکل عمل کنند.
چنانچه سازه با بتن بدون مواد افزودنی (بتن ساده) ساخته شود ، چون مقاومت آن از بتن با مواد افزودنی کمتر خواهد بود ،لذا اعضای سازه بیشتر و بار وارده بر سازه زیادتر خواهد بود. به عبارت دیگر ساخت بتن با مقاومت بالا در شرایط یکسان با مواد افزودنی راحت تر می باشد.همچنین در بسیاری موارد بخصوص هنگامی که درصد آب به سیمان از یک مقدار اجرایی کمتر می شود، ساختن بتن اصولا غیر ممکن است که با استفاده از مواد افزودنی این امر امکان پذیر می باشد.
در مورد یک سازه و یا عضو بتنی مقاومت بتن مهمترین خصوصیت آن است که تقریبا اکثر خواص دیگر بتن را می توان با آن سنجید. بنابراین بطور کلی و در اکثر موارد ساخت یک بتن خوب به معنای ساخت بتن با مقاومت فشاری مطلوب است. و همانطور که اشاره شد چنانچه ماده افزودنی در بتن استفاده گردد نگرانی دست یافتن به مقاومت مورد نظر کمتر خواهد بود.
 
بد نیست پس از اینکه فواید مواد افزودنی روان کننده و فوق روان کننده بررسی شد ، سوالاتی را هم که در ذهن برخی منهدسان وجود دارد پاسخ داده شود.
اولین سوال صرفه اقتصادی است.
با این ذهنیت که اگر از مواد افزودنی استفاده کنم هزینه هر متر مکعب بتن بالا خواهد رفت.این قضیه در اکثر موارد درست نیست . بخصوص اگر در یک ساختمان بررسی شود.برای استفاده از بتن با افزودنی به دو صورت میتوان عمل کرد:
استفاده از مواد افزودنی در اسلامپ ثابت باعث کاهش آب می شود.از طرفی با توجه به اینکه مقاومت بتن به نسبت آب که به سیمان بستگی دارد لذا می توان مقدار سیمان را به اندازه ای کم کرد که نسبت قبلی ثابت بماند و با استفاده از مواد افزودنی بتن را ساخت که با توجه به نوع بتن و کاهش سیمان می تواند حتی باعث کاهش قیمت تمام شده بتن شود.
چرا تولید نسل های پی در پی مواد فوق روان کننده احساس شد؟
می توان اینگونه بیان داشت که بتن یک موجود زنده است که در شرایط و مکان های مختلف و با مصالح مختلف رفتار متفاوتی از خود نشان می دهد. 
بنابراین نسل اول مواد افزودنی در بسیاری موارد نتوانست باعث افزایش اسلامپ بتن تا حد مطلوب  شود نسل دوم نیز در برخی موارد نتوانست مقدار آب بتن را تا جایی که مطلوب بود کاهش دهد.لذا نسل سوم فوق روان کننده ها بر پایه پلی نفتالین به بازار آمد.و بعد از آن نسل چهارم فوق روان کننده ها بر پایه پلی کربوکسیلات که دارای دوز مصرف به مراتب کمتر نسبت به سایر فوق روان کننده ها می باشد تولید و در بازار عرضه شد.
به طور کلی چهار عامل انگیزشی و امتیازی، در مصرف مواد افزودنی بتن(فوق روانساز ها ) بشرح زیر می باشد:
  • افزایش روانی بتن و کارایی بیشتر بتن
  • افزایش مقاومت بتن
  • کاهش نفوذپذیری و افزایش دوام بتن
  • صرفه جویی در مصرف  سیمان و نهایتا تقلیل هزینه ها

شرکت عمران شیمی بسپار مفتخر است با توجه به افراد متخصص در زمینه تولید افزودنی های بتن و مواد شیمیایی ساختمان محصولات خاص را بر اساس نیاز پروژه تولید و تامین نماید.

شما می توانید برای مشاوره در خصوص انواع فوق روان کننده ها ، روش مصرف و تهیه فوق روان کننده ها با بخش فروش و بازرگانی عمران شیمی بسپار (22878214-22873552-021 ) تماس حاصل فرماید.